Havale ve Eft ile Yapılan Ödemelerde  Anında 5% İndirim Fırsatı...

Geleceğinizin Güvenliği İçin Çalışıyoruz
Geleceğinizin Güvenliği İçin Çalışıyoruz
Sepetim 0,00 TL
BLOG
Yayın Tarihi : 26.07.2023 01:28 | Güncellenme Tarihi : 31.07.2023 22:50 | Yangın Alarm Sistemleri
Yangın Alarm Sistemi Nedir, Nasıl Çalışır?

Yangın alarm sistemi, bir bina veya mekandaki yangın tehlikesini erken aşamada algılayarak, yangın durumunda acil bir şekilde uyaran ve böylece can ve mal güvenliğini sağlamaya yardımcı olan bir güvenlik sistemi türüdür. Yangın alarm sistemleri, duman dedektörleri, ısı sensörleri, alev dedektörleri gibi çeşitli sensörler kullanarak yangın tehlikesini algılar ve alarm sirenleri veya izleme merkezlerine bildirim göndererek uyarı verir.

Yangın alarm sisteminin temel çalışma prensibi şu şekildedir:

  1. Sensörlerin Algılama: Yangın alarm sistemi, mekandaki sensörler aracılığıyla potansiyel yangın tehlikelerini algılar. Sensörler, çevredeki havadaki duman, ısı veya alev değişikliklerini izler ve gerektiğinde alarm durumuna geçer.

  2. Algılama Türleri:

    • Duman Dedektörleri: Yangının erken aşamalarında oluşan dumanı algılar. İçindeki optik sensör, duman partiküllerini tespit ederek alarm durumuna geçer.
    • Isı Sensörleri: Ortamdaki ani veya yavaş artan sıcaklıkları algılar ve yangın durumunda alarm verir.
    • Alev Dedektörleri: Yangında ortaya çıkan ateşi algılar ve alarm tetikler.
  3. Alarm Verme:

    • Yangın Alarm Sirenleri: Algılama yapıldığında, yangın alarm sistemi devreye giren yüksek sesli alarm sirenleri sayesinde mekandaki insanları hızlı bir şekilde uyarmak için kullanılır.
    • Izleme Merkezi (Opsiyonel): Bazı yangın alarm sistemleri izleme merkezleriyle entegre çalışabilir. Yangın alarmı tetiklendiğinde izleme merkezine bildirim gönderilir ve merkez operatörleri acil durum müdahalesini sağlamak için ilgili kişilere haber verir.
  4. Durdurma veya Manuel İhbar: Yangın alarm sistemi, yanlış alarm veya tehlike olmadığı durumlarda da durdurulabilir veya manuel olarak ihbar edilebilir. Sistem, izinsiz durdurmaları engellemek için genellikle şifreleme veya parola kullanımı gibi güvenlik önlemleri içerir.

Yangın alarm sistemlerinin temel amacı, yangın tehlikesini erken aşamada tespit ederek zamanında müdahale imkanı sağlamaktır. Böylece, yangın söndürme ekipleri veya yetkili kişiler yangını kontrol altına alabilir ve can ve mal kaybını en aza indirebilir. Yangın alarm sistemi, yangın güvenliği standartlarına ve yönetmeliklere uygun olarak tasarlanmalı ve periyodik olarak bakımları yapılmalıdır.

 

Yangın Algılama Sistemi, bir ortamdaki yangın tehlikesine karşı konumlandırılmış olan duman, ısı , kombine (duman ve ısı) , ısı artış ve gaz dedektörleri sayesinde algılama yaparak ortamdaki insanları olabildiğince hızlı bir şekilde uyarmayı amaçlar. Bu sayede can ve mal kaybının büyük ölçüde önüne geçilmiş olur.

Yangın Algılama ve Kontrol Sistemleri, adresli yangın algılama ve kontrol sistemleri, konvansiyonel yangın algılama ve ihbar sistemleri ve adresli karbon monoksit algılama ve kontrol sistemleri olarak üçe ayrılırlar. İş yerlerinde, okullarda,bankalarda, hastanelerde, evlerde, otoparklarda ve birçok alanda kullanılan bu sistemler hem dedektörler aracılığıyla otomatik olarak yangını veya tehlikeli gazları algılayabilir hem de yangın ihbar (kırbas) butonlarıyla insanlar tarafından fark edilerek acil kırbas buton ile algılayabilir. Aynı zamanda flaşörlü dâhili ve harici yangın sirenleriyle de bu algılanan acil durumları hem görsel hem de işitsel olarak ortama bildirir.

Sahip olduğu bileşenler sayesinde ortamdaki dumanı, ısıyı veya her ikisini birden algılayarak bireylerin tehlikeden haberdar olmasını sağlayan; yangının çıktığı ortamdan insanların hızla tahliye edilmesini ve yangının kolluk kuvvetlerine hızlı şekilde bildirilmesini mümkün kılan güvenlik sistemlerine, yangın alarm sistemi denir.

Konvansiyonel yangın alarm sistemleri oldukça basit, yaygın ve ticari alanlarda sıkça kullanılan yangın algılama sistemi olarak karşımıza çıkar. Konvansiyonel Yangın alarm sistemleri, güvenilirlikleri ve düşük maliyetleri sayesinde küçük ve orta büyüklüklerdeki binalar için ideal nitelik taşır. Sistem tüm bileşenlerin bağlandığı alarm kontrol panelinden yönetilir. Bu panele kablolar aracılığı ile bağlı duman, alev ya da ısı dedektörleri bağlanır. Yangın Alarm sistemi , alarm paneli (kontrol paneli) , dedektörler, flaşörlü siren ve kırbas butondan oluşmaktadır.Konvansyonel alarm panelleri bölge sayısına göre modelleri bulunmaktadır. 2,4,6 ve 8 bölgeli kontrol panellerinden oluşmaktadır. Her bölgeye 32 adet dedektör bağlanabilmektedir. Konvansiyonel panelin tek dezavantajı bağımsız bölge sayısı , kontrol panelinin bölge sayısından fazla olunca alarmın hangi bağımsız bölgede olduğunu anında panel üzerinden göremeyişinizdir. 8 Bölgeli yangın kontrol panelinizin olduğunu varsayalım , ama bağımsız bölge sayımızı ise 24 olduğunu kabul edelim , her bçlgeye 3 adet dedektör montajı yapıldığında, 1 nolu bölgede 3 adet dedektör bulunmaktadır, mutlaka 3 bağımsız bölgeyi kontrol etmemiz gerekmektedir. Adresli Yangın Alarm ihbar sistemlerinde , her tanımlanan adrese 1 dedektör tanımlandığı için , yangın alarmı aldığınızda hangi bölgede alarm olduğunu panel üzerinden görebilmektesiniz. 

Adreslenebilir yangın alarm sistemleri ise yeni nesil teknolojilerden yararlanmaktadır. Bu sistemlerde duman veya ısı dedektörleri vekırbas buton gibi sistem bileşenleri benzersiz bir adrese sahiptir. Bu tasarım aynı zamanda arızalı cihazların izole edilmesini, bu şekilde sorun giderme ve servis işlemlerinin de daha kolay gerçekleştirilmesini sağlar. Adreslenebilir sistem bileşenlerinde yer alan tüm cihazlar bina içerisinden geçen tek bir kablo döngüsüne yerleştirilebilmektedir. Bu sayede sistemin çalışması için konvansiyonel sistemlere oranla daha az kablolama yapılması yeterli olur. 

Konvansiyonel yangın alarm sistemi kablolaması ile adresli yangın alarm sistemi kablolaması farklıdır. Adreslid panellerde bir kablo tüm bağımsız bölümleri dolaşır ve tekrar panele bağlanır. Konvansiyonel de ise her bölge (zone) için ayrı kablo çekilmektedir.

Tavsiye Edilen Ürünler
YENİ VE İNDİRİMLİ ÜRÜNLERDEN HABERDAR OLUN !
Whatsapp
İnternet sitemizde çerezlerden faydalanılmaktadır. Ayrıntılı bilgi için Kişisel Verilerin Korunması Kanununu, Gizlilik Sözleşmesi ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz. Reddet Kabul Et